Bloomit

Det er snart Valentinsdag! Bestil allerede i dag, så leverer vi til modtageren på Valentinsdag. Klik her

close icon

Mor husker altid dig, husker du mor? - Bestil inden det er for sent.

close icon
Roser til enten smukke buketter eller dekorationer

Roser til enten smukke buketter eller dekorationer

Jul 29, 2016 | Inspiration

Roser findes i mange afskygninger. Nogle egner sig rigtig godt til at blive anvendt i buketter og dekorationer, hvor andre står bedre i haven. Bliv klogere på, hvad der kendetegner afskårede roser, hvordan de skal behandles, hvilke roser du typisk kan finde hos blomsterhandleren, og hvordan du kan se, om en rose er frisk.

 

Hvad er kendetegnet ved afskåret roser?

Vi kender alle sammen roser, men hvad kendetegner egentlig denne smukke blomstergruppe? Stilken er træagtig, og har ofte meget modbydelige pigge, som kan skræmme enhver fra at skære dem af og sætte dem i en vase. Løvet er mørkegrønt, og er ofte skinnende i overfladen. Størrelsen på løvbladene er forskellig alt efter stilkens længde og plantens størrelse.

Blomsterhovedet kan variere meget i størrelse alt efter dens sort. Kronbladene har en porcelænsagtig overflade, og kan virke meget skrøbelig. De kan dog tåle mere, end det ser ud til. Farvespektret går gennem alle farver på farvepaletten - helt fra hvid til mørkrød og næsten sort.

 

mange forskellige roser

 

Hvilke roser forhandles af blomsterhandleren?

Hos mange blomsterhandlere finder du langstilkede røde og hvide roser. Men roser er meget andet end kun langstilkede roser. Roser findes i bundter, som typisk har ét hoved på hver stilk, hvor stilkens længde kan variere fra 20 – 100 cm. Derudover findes der også forgrenede roser, hvor rosenhovederne er meget mindre, end dem vi typisk kender. De fleste roser fremdyrkes i store drivhuse for at sørge for, at stilklængde, rosenhoved, farve og udvikling er så ens som muligt. Der findes dog også roser, som dyrkes på udearealer. Disse roser kalder vi frilandsroser. Fælles for alle typer roser er, at de skal behandles på samme måde, når de bliver sat i en vase.

 

Sådan får du roserne til at holde sig flot, og får dem til at stå længe

Mange ynder at tage bundtroser med hjem fra supermarkedet eller blomsterhandleren og selv arrangere dem i en vase. Her er det altid vigtigt, at roserne få den rette behandling for at holde sig bedst og udvikle sig flottest. Disse roser har nemlig ikke fået klippet stilkene siden, de forlod gartneren for flere dage siden, og er derfor ikke i stand til at suge vandet i vasen, medmindre de får et nyt snit.

 

Derfor er det vigtigt, at roserne får et rent snit/klip nederst på stilken på minimum 2 cm., umiddelbart inden de sættes i vand i vasen. Får du foræret en buket, så plejer disse at være pakket med fugt omkring stilkene, og derfor kan buketten sættes direkte i vandet uden yderligere håndtering, da stilkene ikke har været tørret ud siden, de blev klippet ved blomsterhandleren.

 

Vandet i vasen skal have den korrekte temperatur for, at roserne kan suge vandet. Sørg for, at vandet altid er til den varme side. Den ideelle vandtemperatur i vasen bør være ca. 60 grader. Er du ikke god til at skifte vandet i vasen dagligt, så køb blomsternæring med til roserne.

Det er hvidt pulver, som du kommer i vandet, så det kun behøver at skiftes hver 3.-4. dag. Udover at blomsternæring får roserne til at holde længere, så får det også farven på kronbladene til at stå smukkere, samt får roserne til at udvikle sig mest hensigtsmæssigt.

 

Sådan kan du se, at rosen er frisk

Se på kronbladene
Er de slappe og hænger, så er det tegn på, at rosen ikke længere er frisk.

kronblade sløv hoved
Her ses det, hvordan både hovedet og blad hænger på rosen.

 

Mærk på rosenhovedet
En hovedregel siger, at hvis rosenhovedet er fast, når man trykker på siden af den, så er rosen frisk. Der er ingen regler uden undtagelser. Nogen roser har ’bløde’ hoveder, også når de er helt friske. Fx ’Esperance’

 

Se på stilken og løvbladene
Stilkene skal være grønne. Er der nogen steder på stilkene, hvor der har brune/mørke pletter, så er det tegn på, at stilkene ikke kan optage vand fra vasen. I de tilfælde skal man prøve at snitte stilken over der, hvor pletterne er, så er der større chance for, at rosen kan optage vandet.

 

god eller dårlig gren

 

Her kan man se, at stilken til vensre er brun samt har brune pletter, og bladene er også brune og slappe, hvor stilken til højre er grøn og bladene friske. 

 

Husk, at man kan ikke blot kigge på en meget udsprunget rose og konstatere, at den er ved at være afblomstret om et par dage. Nogen typer roser springer aldrig ud, mens andre starter med at springe ud og holder dette udviklingsstadie i mange dage.

 

Send en smuk buket roser

buket med roser

Roser i forskellige farver bundet sammen med lidt let grønt.
Bestil en høj buket blandede roser eller se resten af vores roser her.