Bloomit

Det er snart Valentinsdag! Bestil allerede i dag, så leverer vi til modtageren på Valentinsdag. Klik her

close icon

Glæd kvinden i dit liv til Mors dag. Bestil og få leveret din blomsterhilsen d. 13. eller 14. maj! Bestil her

close icon
Hvornår og hvorfor giver man blomster?

Hvornår og hvorfor giver man blomster?

Feb 08, 2017 | Inspiration

Senest opdateret den 30. april 2019.

 

Svaret er i virkeligheden simpelt. Du giver blomster når du har lyst.

 

Når man vil give en blomst er man tit motiveret af, at man vil glæde et andet menneske eller vise, at man holder af personen. Var jeg dig, ville jeg således give en blomst i ny og næ, og ikke nødvendigvis ved de store højtider. Det er dog, i højere eller lavere grad, grundet traditioner, næsten socialt påkrævet at du giver en blomst/gave ved specifikke lejligheder.

 

Så selvom den store kærlighed eller din gamle mor ideelt set bør få en buket hver dag, kan det være en god ide at have en smule styr på årets mærkedage.

 

Herunder finder du således en liste over de mere formelle lejligheder, hvor en blomst sætter ”prikken over i’et” eller næsten er et krav. De traditionelle dage, hvor man, med god skik og traditioner i tankerne, bør give blomster, er således som nedenfor. Derudover kan du med fordel tage et kig på vores indlæg om Blomstersymbolik hvis du vil være helt sikker på din blomst sender det rette signal!

 

Mors dag

Mors dag afholdes den anden søndag i maj. Traditionen er startet af en amerikansk forfatter ved navn Juia Ward i 1872. Juila var kvindevalgretsforkæmper og startede traditionen, som en hyldest til sin egen mor, som var forkæmper for god hygiejne generelt og en sænkning af børnedødelighed.

 

Siden er traditionen blevet en hyldest til kvinders arbejde. I dag er det en officiel helligdag i USA og den fejres i Danmark ved, at give en gave eller en blomst til sin mor, på dagen.

 

Mange vælger en buket som de nedenstående, andre vælger en gave med chokolade eller andet fra vores mors dag sektion. Udover en lille gave, fejres mors dag sjældent i Danmark. I andre lande fejres mors dag på andre dage, og med andre traditioner.

 

Der er ikke nogle konkrete traditioner for valget af blomster på mors dag, så vælg endelig din mors yndlingsblomst!

lys buket livlig

Denne skønne buket er fyldt med smukke, hvide liljer og vil med garanti vil varme ethvert moderhjerte.

"Køb buketten nu"-knap

 

Valentinsdag:

Valentinsdag er i dag kendt som ”de elskendes helligdag”. Det er på denne dag, hvert år d. 14. februar, at kærligheden kan markeres!

 

Er der en dag hvor røde roser er perfekt som buket, så er det d. 14 februar på Valentinsdag. Her kan mand eller kvinde formidle sin grænseløse kærlighed overfor sin udkårne og tilkendegive sine følelser på romantisk vis. De populære gaveideer består oftest af blomster, vin, chokolade og så selvfølgelig et valentinskort – underskrevet ”din Valentin” ????.

 

røde roser

På Valentinsdag sælger vi rigtig mange røde, langstilkede roser. Og med god grund for de er nemlig utrolig smukke og elegante, og de emmer af romantik.

"Køb her"-knap

 

Valentinsdag er en forholdsvis ny mærkedag i Danmark. Fejringen stammer fra USA, og er en kæmpe begivenhed derovre. Årligt sendes der cirka 200 mio. Valentinskort, alene i USA.

 

Mærkedagens oprindelse stammer fra en legende, der siger, at da kejseren Claudius ll forbød romerske soldater at gifte og forlove sig, så trodsede præsten Valentin denne ordre og viede, i hemmelighed, et ungt par.

 

Dette medførte at Valentin blev arresteret, fængslet og senere henrettet ved halshugning. Under hans fangenskab siger legenden at han forelskede sig i en kvindelig fangevogter, som han sendte et kærlighedsbrev til, underskrevet ”din Valentin”. Han blev henrettet d. 14. februar.

 

Efter hans død, udnævnte den romersk-katolske kirke ham til helgen som Sankt Valentin. Dermed var traditionen med kortet skabt, hvorefter delen med chokolade og blomster er kommet til løbende.

 

Valget af blomster falder gerne på røde roser eller en blanding af roser i forskellige farver.

 

Se de smukke, romantiske valentinsbuketter og gavekurve her.

 

Begravelser

hvide roser bårebuket

En begravelse er en vemodig begivenhed.
Til en begravelse er der mange forskellige typer blomsterbinderi i spil, heriblandt: kistepynt, kranse, hjerter, puder, båredekorationer og bårebuketter. Alt efter dit forhold til afdøde skal du afstemme, hvilken type, der er passende, at afdøde skal modtage fra dig.

 

Som udgangspunkt, bør man holde lidt igen med alt for prangende buketter.

 

Er afdøde en kvinde, holder man sig ofte til neutrale og feminine farver. Er det en mand, vælges ligeledes neutrale og maskuline farver.

 

Afdøde kan have specielle forhold til blomster eller farver, der gør at det godt kan være passende, at bryde med nogle af de gængse tendenser. Afdødes personlighed bør altid spille en rolle i forhold til blomstervalget.


En særligt sprudlende person kan, eksempelvis, give anledning til en meget farverig dekoration, trods de gængse normer. Det handler i høj grad om, at de nærmeste pårørende er klar over eller kan sætte sig ind i, hvorfor du har gjort, som du har gjort. Valg af blomster, tøj og opførsel på dagen, er nemlig i høj grad af respekt for disse pårørende til afdøde.

 

Ved kisten arrangeres alle blomsterne efter størrelse – de største ligger tættest på kisten og så fremdeles

 

Hvilken blomst er passende for dig at komme med til begravelse?
Herunder har vi kort og godt forklaret, hvad du bør gøre, alt efter, hvor tæt du er på afdøde. Dette bør således være afgørende for dit valg af begravelsesblomster.

  • Ægtefælle eller barn er oftest dem der har stået afdøde nærmest – og er derfor dem der står for det største blomsterarrangement – kistepynten.
  • Børn, forældre og søskende kommer med de næststørste binderier, i form af kranse, hjerter og puder. Dernæst er det andre slægtninge og nære venner, der har båredekorationer med, af forskellig størrelse.
  • Arbejdskollegaer og arbejdsgiver kommer med bårebuketter.

 

Bloomit sørger for alt til begravelsen når det kommer til blomster og hjælper meget gerne, med at gøre det helt rigtige og passende valg til situationen. Specielt når der er tale om begravelser.

 

Du finder blandt andet bårebuketter, kistepynt og nedkastningsroser.

"Se udvalget af båredekorationer"-knap

 

Bisættelse

Ved bisættelser gælder cirka samme regler som ved begravelser. Du bør dog snakke med din præst om, hvordan blomsterne praktisk bliver håndteret, da dette ikke altid gøres, som ved almindelige begravelser.

 

Er du gæst til bisættelsen kan du med fordel forhøre dig hos andre, der skal med til denne om, hvad de gør. Du går dog sjældent galt i byen med en flot buket.

 

 

Fars dag

Traditionen ”Fars dag” kommer fra USA, hvor en ung pige i 1909 hørte om Mors dag i kirken og derfor mente, at der også burde være en tilsvarende for fædre.

 

Ideen blev støttet af aviser med flere, hvormed det blev til en reel tradition, som senere er blevet accepteret af flere præsidenter og i 1972 blev det anerkendt som amerikansk helligdag.

 

Traditionen fejres på pigens fars fødselsdag: D. 5. Juni.

 

Langt fra alle fejrer fars dag. De der gør køber gerne en buket eller en gavekurv med øl, som eksempelvis den nedenstående. En snaps eller en god flaske vin, er også et populært valg.

 

øl i kasse

 

Bryllupper

Til bryluppet skal to mennesker forenes i ægtepagten – og dette med en fantastisk fest til følge. I og med at der er tale om en festdag, må blomstervalget gerne være lidt spraglet og ekstravagant. Samtidigt er det dog en god ide at holde elegancen, i og med at det er en ret stor dag for parret det handler om.

"Se udvalget af bryllupsblomster"-knap

 

Oppyntningen

Til selve oppyntningen vælger man således gerne simple blomstersammensætninger eller et specifikt, gennemgående tema.

 

Brudebuketten

Når det kommer til brudebuketten er det meget forskelligt, hvad der vælges. Et gennemgående tema er dog, at buketten helst skal være meget stilren og passe til kjolen og bruden.

 

Traditionen siger, at brudgommen skal bestille brudebuketten. Mange vælger dog at alliere sig med en dygtig florist eller anden, der har erfaringer indenfor feltet.

 

Andet at tage højde for er årstiderne. Man benytter sig gerne af følgende blomster, ved brylupper i forskellige årstider. Dette er baseret på, hvornår de forskellige arter blomstrer og samtidigt farver, i forhold til årstiden.

 

Forår:

Tulipaner, ranunkler, syrener, perlehyacinter, stedmoderblomster, magnolier og forårsgrene.

 

Sommer:

Korn, kornblomster, haveroser, valmuer, liljekonvaller, bonderoser, ærteblomster og brudeslør.

 

Efterår:

Vinterastas, lyng, hortensia, georginer, roser, solsikker, bær, grene og blade.

 

Vinter:

Amaryllis, anthurium, tulipaner, snebær, franske anemoner, juleroser og gran.

 

(Kilde: http://www.bryllupsklar.dk/planlaegning/brudebuket.html)

 

Gaven

Giver man en gave udover buketten, vælges gerne en lille buket – flot og farverig. Er man en fjern del af familien eller andet, vælger mange at give en kurv med champagne, vin, chokolade og eventuelt blomster og eventuelt vedlægge en kuvert med det resterende beløb, som ønskes givet.

 

mousserende vin og roser

 

Knaphulsblomster

Udover buketter, gavekurve og oppyntning, vælger mange at købe en flot knaphulsblomst. Her handler det om at vælge en farve og sort, som passer godt til ens stil, hårfarve og/eller tøj på dagen. Se vores udvalg af knaphulsblomster her.

 

Andre situationer, hvor en flot buket kan ramme plet:

Ved nedenstående situationer/højtider er det ikke nødvendigvis socialt uacceptabelt ikke at komme med en buket, men vil du score lidt ekstra point eller glæde nogen du holder af, er det alligevel langt fra dumt.

 

Om det så er stort eller småt: Det er tanken der tæller.

 

Værtinde-/værtsgave

Er du blevet inviteret til middag hos en god ven, hos chefen eller under en eller anden lidt speciel lejlighed?
Så er en værtindegave måske noget du bør overveje. Sjældent er der rynkede bryn, hvis du ikke kommer med noget, men alligevel kan det gøre stemningen en hel del bedre og/eller skabe et rigtig godt indtryk.

 

Læs mere om valget af værtindegaver her eller køb en flot buket, eller måske en gavekurv, her hos Bloomit.

 

God bedring

Er din mor, far eller tante røget på hospitalet? Eller har kæresten fået snue?
I begge tilfælde kan en buket til god bedring gøre rigtigt meget glæde, trods de så forskellige situationer.

 

Specielt i det første tilfælde, bør du dog være opmærksom på, om du har blomstersymbolikken i orden, der er nemlig gammel overtro, som kan spænde ben for de gode intentioner.

 

Du finder mange flotte buketter til situationen. Selvom de er en trist situationen, må du godt være lidt glade og farverige. Ingen er jo døde endnu!

Udover buketten handler det dog i høj grad også om, at du er til stede i situationen og hjælper, hvor hjælpes kan.

 

Kondolencebuketter

Når der vælges kondolencebuket, falder valget gerne på noget simpelt og ikke alt for spraglende. Buketten givet i respekt, hvis man har lyst, hvad enten der er tale om et familiemedlem til en nabo, en fjern vens søster eller hvad det nu måtte være.

 

Tager man ikke med til begravelsen/bisættelsen og er man ikke i nær familie eller vennekreds er det normalt ikke et socialt krav at man giver blomster, men mange vælger alligevel at gøre det, i form af en kondolencebuket.

 

Tillykke

Lige meget hvad der fejres, går man sjældent galt i byen med en god flaske vin eller en flot buket. Det kan hjælpe til at understrege at man oprigtigt har tænkt på personen, hvis man medbringer en lille gave.

 

Studentereksamen

Ved studentereksamen er det normalt, at forældrene til studenten kommer med champagne og en rose eller to. Dog er det blevet mere udbredt at også nære venner og bekendte cementere deres lykønskninger med en flot lang rose. Du finder rosen her.

 

Fødselsdage

 

Bliver du inviteret til fødselsdag, bør du have en gave med. Det giver nok sig selv.

Hvad man derimod godt kan komme til at glemme, er værtindegaven til den/dem, der holder festen. Det kan vise gode takter og hjælpe én i kridthuset, hvis man husker den lille værtsgave til dem, der står for det praktiske til en begivenhed.

 

Det kan eksempelvis være til sin bedste ven/venindes fødselsdag, hvor det er moren og faren, der lægger hus til – Her vil det være overordentlig passende, med en værtsgave til dem. Alt efter traditioner i familie eller vennekreds, kan denne eventuelt være i form af en flot buket eller en gavekurv.

 

Gode idéer og påfund er dog også gerne værdsat.

 

Nyfødte

Når der kommer en lille ny til verden, er det meget almindeligt, at den nærmeste familie og venner kommer med en lille buket til lykønskning.

 

Det er dog sjældent, at det er et krav at man gør det: Dette gør dog langtfra gestussen mindre.

 

En flot buket med roser, eventuelt i lyse farver, er et godt valg.

 

Dåb

Også til dåben er det meget almindeligt, at de deltagende som minimum enten giver en gave eller kommer med en flot buket eller kurv. Alt efter familietraditioner, er det lidt forskelligt, hvor meget der gøres i dette. Valget af farver er gerne lyse.

 

Overvejer du at give en blomst til en du holder af? Se på Bloomits kæmpe udvalg og find det helt rigtige til situationen og personen der modtager!

"Se vores udvalg af blomster"-knap