Bloomit

Det er snart Valentinsdag! Bestil allerede i dag, så leverer vi til modtageren på Valentinsdag. Klik her

close icon

Mor husker altid dig, husker du mor? - Bestil inden det er for sent.

close icon
Hortensia i krukker | Alt du skal vide om hortensia

Hortensia i krukker | Alt du skal vide om hortensia

Feb 14, 2021 | Inspiration

Hortensia planter blomstrer fra om sommeren og helt ind til vinteren sætter ind, og den har således meget mere at byde på, end de fleste lige ved. Ønsker du store blomstrende kugler i din have, så skal du vælge hortensiaen.

 

Plant Hortensia i krukker
Hortensia i krukke


Hortensia planter er nemme at plante i krukker. Det bedste tidspunkt at plante i krukker, er om foråret, når risikoen for nattefrost er ovre. Plant i almindelig blomstermuld, der skal være dræn i bunden af krukken og så skal jorden være jævn fugtig hele sæsonen igennem. Stil krukken et solrigt sted med minimalt blæst.

 

Planter du hortensia i krukker, så har du store farverige blomsterkugler til at blomstre sommeren og efteråret igennem. Blomsterkuglerne ældes med ynde og får et rustikt look hen af sensommeren og efteråret.

 

Nye hårdføre hortensiaer

Det kan være et problem i det danske klima, at få hortensiaen til at sætte blomster, da hortensiaerne ofte fryser ned om vinteren. Derfor har danske gartnere testet en del sorter i det danske klima, og udvalgt sorter, der særligt egner sig til blæst og frostvejr ind i foråret.

 

Gennem årene er der kommet nye og mere hårdføre sorter til hortensia-familien. En af de mest kendte er ’Endless Summer®’, som kommer fra Minnesota, USA, hvor der er rigtig hårde vintre. Det særlige ved alle Endless Summer-hortensiaerne er at de blomstrer både på de gamle grene, der evt. overvintre, og på de nye skud, der kommer om foråret.

 

Hortensiaens slægtninge

 

Egebladet hortensia
Egebladet hortensia
Egebladet hortensia, Hydrangea quercifolia, har fået sit danske navn efter egetræerne, som den deler bladeform og -farve med. I modsætning til de fleste andre hortensia-slægtninge, så er egebladet hortensia ret vanskelig at holde i det danske klime, og man ser den derfor sjældent pryde i de danske haver.


 

Træagtig hortensia
Træagtig hortensia
Træagtig hortensia, Hydrangea arborescens, er en prydbusk, med en opretstående og åben vækstform. Blomsternes farve er hvide til rosa og har klassiske hortensia blomsterkugler. Et af kendetegnene ved træagtig hortensia er dens kraftige blomstring.


 

Havehortensia
Havehortensia, Hydrangea paniculata, går også under navnet syrenhortensia eller høstsyren. Grunden til at syren indgår i kaldenavnene, er pga. blomsternes form. I modsætning til de fleste andre hortensiaer vi kender, så er blomsterskærmen på havehortensiaen nemlig kegleformet, ligesom syrenernes form. Havehortensia egner sig rigtig godt til dekorationer, både friske og tørre.


 

Klatrehortensia
Klatrehortensia
Klatrehortensia, Hydrangea anomala, egner sig godt op af en husmur eller anden espalie. Den former sig som en tæt busk, på op til to meters højde, hvis den ikke har noget at klatre op af. Den får hvide/creme blomsterskærme, som er meget åbne. Hen i efteråret skifter blomsterne farve og bliver mere gullige.


 

Fløjls hortensia
Fløjls hortensia, Hydrangea aspera, har fået sit populære danske navn, pga. de dunede grene og blade. Blomsterskærmen er også anderledes en almindelig hortensia, da blomsterskærmen er flad og åben. Busken er i stor risiko for at tabe blomstringen, da den blomstrer tidligt på året, hvor der er risiko for nattefrost.

 

Gaveidéer med Hortensia

Ønsker du at overraske en du kender, med en smuk blomstergave med hortensia, så bestil en af følgende produkter.

 

Hortensia i udendørs krukke
Blå hortensia i krukke

Denne hortensia i krukke kan stå uden for hoveddøren og hilse, hver gang man kommer hjem.

"Køb her"-knap

 

Hortensia plante - indendørs
Lyserød hortensia i papir

Overrask en du har kær med en smuk hortensia plante, som egner sig godt til at stå indendørs i vindueskarmen.

"Bestil nu" knap

 

Mangler du mere inspirerende læsning, kan du også kigge nærmere på:

Hvorfor giver vi egentlig hinanden blomster?

Læs her, hvad du som kunde må forvente, når du bestiller til levering hos Bloomit.