Bloomit

Det er snart Valentinsdag! Bestil allerede i dag, så leverer vi til modtageren på Valentinsdag. Klik her

close icon

Mor husker altid dig, husker du mor? - Bestil inden det er for sent.

close icon
Gør krukkerne klar til foråret

Gør krukkerne klar til foråret

Mar 16, 2017 | Inspiration

Det er stadigvæk en smule koldt udenfor, men det betyder ikke, at krukkerne på terrassen eller på altanen skal blive ved med at stå tomme.

 

Tilplant dem allerede nu med de første farverige forårsblomster, der tåler de lave temperaturer og de sparsomme solskinstimer, og sæt farve på dine udearealer.

 

Følg vores trin-for-trin-guide. og bliv godt rustet til at vælge de rette typer planter til dine krukker.

 

Trin-for-trin-guide: Gør krukkerne klar til foråret

Når vinteren er ved at gå på held, er det tid til at få plantet alle udendørskrukkerne til med forårsplanter. I denne artikel vil vi guide dig til, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du planter om til foråret. Følg vores guide, så dine blomster kommer til at stå flottere og længere.

 

Underlaget skal være i orden

Dine krukker står måske tilplantet med vinterplanter, der ser lidt triste ud. Det er tid til at få dem skiftet ud.
Er krukkerne tilplantet, så er krukkerne sat til med bakterier fra jord, rødder, vand og gødningsrester. Det skal selvfølgelig fjernes, så de nye planter har en god grobund vokse i. Har du ikke haft dine krukker tilplantet henover vinteren, så sørg stadigvæk for, at de er rengjorte, inden du begynder at plante i dem.

 

1. Rengør underlaget

Start med at fjerne alt det gamle jord og evt. dræningsmateriale (leca) i bunden af krukken. Vask krukken grundigt indeni og eventuelt også udenpå, hvis du ikke ønsker, at krukken får lidt patina med tiden. Smag og behag er forskelligt. Det vigtigste er, at krukken gøres fuldstændig ren indvendig, så der ikke er grobund for svampesygdomme eller skadedyr.

 

2. Dræn i krukken er vigtig

Vær sikker på, at der er hul i bunden af dine krukker, så overskydende vand kan løbe fra krukken, når den er blevet vandet. Står krukken under åben himmel, så er det særligt vigtigt, at der er hul i bunden af krukken, så planterne ikke står og sopper i vand. Når krukken er godt drænet, er der mindre sandsynlighed for, at krukken revner, hvis der skulle komme frostvejr.

Nærbillede af krukke med hul

Et godt dræningsmateriale er lecakugler. Dem fylder du i bunden af krukken ca. 5-10 cm. alt afhængig af krukkens højde. Vælg derfor en jordtype, der egner sig til plantning af forårsblomster. Så er du sikker på, at planterne får de bedste vækstbetingelser, da jorden er sammensat korrekt i forhold til dræn og gødning.        

Nærbillede af krukke med jord og lecakugler          

  

3. Vælg planter, du godt kan lide

Vil du være sikker på, at de planter du køber, er blevet behandlet ordentligt, så køb planterne på en planteskole, i et havecenter eller hos din lokale blomsterhandler. Som udgangspunkt bør du vælge de planter, der passer til årstiden. Dvs. planter du dine krukker i det tidlige forår, så vælg planter som stedmoder, hornvioler eller løgplanter, som godt kan tåle et lille snert frost, uden at de går til. Spørg evt. en faglært, hvis du er i tvivl om de forårsblomster, du har valgt, er egnet til at blive plantet ud udendørs. Det vigtigste er, at du kan lide, hvad du ser, når du har tilplantet krukkerne. Vælg derfor planterne ud fra din egen stil, samt hvad der proportionsmæssigt passer til dine krukker.

 

4. Plantning

Når du planter, så sørg for, at der er god plads i mellem planterne, så de kan vokse og blive større, uden at de kvæler hinanden.
Nærbillede af krukke med jord og grøn plante

Det er vigtigt, at du sørger for, at der en kant ned til jordlaget øverst i krukken, så du nemt kan vande krukken uden at vandet løber væk fra krukken i stedet for at trænge ned i jorden. Sådan en vandkant skal gerne være mellem 2-4 cm. under krukkens kant. Se billedet nedenfor, der viser, hvordan det bør se ud, når du har tilplantet dine krukker.

 

3 billeder, 1 med for høj jordhøjde, 2 med god jordhøjde

 

Fire billeder fra terrassen af udendørskrukker plantet til med løgblomster, hornvioler og juleroser.

 

5. Afslutning og personlig finish

Er du meget kreativ, og ønsker du at sætte dit personlige præg på dine krukker, så kan du bruge lidt tid på at style plantedekorationen. Det giver lige det sidste finish.
Her er et par af vores tips til, hvordan du kan gøre dine tilplantninger lidt mere personlige:

  • I stedet for at krukkerne står med bar jord om planterne, så ser det godt ud at pynte af med pyntebark, sten, mos eller grene. Udover at det ser flot ud, så har det også en praktisk anvendelse. Det holder nemlig på fugten, så dekorationen ikke tørrer ud, når forårssolens skarpe solskin rammer krukken.
     
  • Ovenpå pyntebark eller -sten kan du pynte med grene.
     
  • Krukken kan pyntes med dekorationsbånd, som fæstnes godt til krukken, så det holder til vejr og vind.
     
  • Står en af dine krukker ved din indgangsdør, så sæt et velkomstskilt i krukken. Det ser hyggeligt ud, og du hilser samtidig gæster velkommen til dit hjem.

 

Vi håber, at du får plantet dine krukker om til de flotteste forårsdekorationer, som kan holde sig smuk henover sæsonen.

 

Send en flot plantedekoration til nogen du holder af

Vælg blandt alle nyhederne herunder