Bloomit

Det er snart Valentinsdag! Bestil allerede i dag, så leverer vi til modtageren på Valentinsdag. Klik her

close icon

Glæd kvinden i dit liv til Mors dag. Bestil og få leveret din blomsterhilsen d. 13. eller 14. maj! Bestil her

close icon
Fars Dag d. 5. juni

Fars Dag d. 5. juni

May 26, 2021 | Inspiration

Fars dag er dagen, hvor vi fejrer vores alle sammens superhelt - far. Far redder altid dagen med sin uendelige styrke bestående af kærlighed og tålmodighed. Han er den klippe, som altid er der og aldrig vælter, og som man altid kan stå i ly af uanset, hvor kraftigt stormvejret er. Der er ingen tvivl om, at far er noget helt specielt, og han fortjener en dag til at blive hyldet og fejret. 

Men hvorfor fejrer vi egentlig Fars dag? 

 

Kærligheden til far har og vil altid eksistere.

 

Den første Fars dag blev afholdt for over 100 år siden i USA. Kvinden der stod bag, var Sonora Louise Dodd. Hun var blevet inspireret af Mors dag prædiken, som blev holdt i 1909. Sonora mente, at far fortjente den samme hyldest som mor. Sonora ville hylde sin egen far, og det blev til Fars dag. Hun var blevet inspireret til dagen af sin egen far, der efter sin anden kones død opfostrede sine egne og hendes børn. I hendes kærlighed hyldest til sin far, var det meningen, at den første Fars dag prædiken skulle være afholdt på hans fødselsdag d. 15. juni, men af forskellige årsager kunne dette ikke lade sig gøre. 

 

Sorona er normalt den kvinde, der bliver anerkendt for at have grundlagt Fars dag, men allerede et år forinden, at den første Fars dag blev afholdt, var der en anden kvinde, der markerede en hyldest til alle fædre. 

 

Ligesom Mors dag blev Fars dag også taget godt imod. Sonora var også inspireret af blomster- og farvesymbolikken fra Mors dag. I forbindelse med Fars dag brugte Sonora roser i stedet for nelliker, men farvesymbolikken forblev den samme: røde for de levende og hvide for de døde.

Nærbillede af buket med hvide roserNærbillede af buket med røde roser

 

Fars dag i Danmark

Det første Skandinaviske land, som tog Fars dag traditionen til sig var Sverige i 1931. Danmark tog traditionen til sig i 1935 og dagen kom til at ligge på Grundlovsdag. I 1947 prøvede man at rykke den, men det lykkedes ikke, og derfor ligger Fars dag stadig d. 5. juni.

 

Der går mange spekulationer på, hvorfor Fars dag ikke er lige så udbredt som Mors dag. Den ene spekulation er at fædre og generelt mænd havde bedre vilkår end kvinderne i den tid, hvor Mor- og Fars dag kom til. Andre mener at grunden til, at dagen ikke er lige så stor i Danmark er, fordi den står i skyggen af Grundlovsdag, som er det tætteste Danmark kommer på en nationaldag. 

 

Vi synes, at det er lige meget, hvem der markerede den første Fars dag eller hvorfor den ikke er lige så stor som Mors dag, det vigtigste er initiativet til at hylde far en hel dag. Fars dag ligger altid fast hvert år.

 

Glædelig Fars dag fra Pernille og Katrine 

 

Få inspiration til hvad du kan give far til Fars dag her