Bloomit

Det er snart Valentinsdag! Bestil allerede i dag, så leverer vi til modtageren på Valentinsdag. Klik her

close icon

Det er snart Mors Dag, bestil både blomster og chokolade allerede i dag! Klik her

close icon
Adventskransens originale historie og oprindelse

Adventskransens originale historie og oprindelse

Nov 18, 2016 | Inspiration

Vi tænder troligt ét lys i den hver søndag i advent op til jul. Men hvad er historien bag adventskransen, og hvorfor hænger den så uløseligt sammen med juletiden?

 

Traditionen begynder

Adventskransen stammer fra Tyskland helt tilbage i 1839, hvor en tysk teolog ved navn Johann Hinrich Wichern anvendte den i sit missionsarbejde. Hans adventskrans så dog noget anderledes ud end den adventskrans, vi kender i dag.

 

Den havde mange flere lys, som varierede i både farve og størrelse. I første omgang var kransen ikke lavet af gran, som vi kender det i dag, men derimod af et trævognhjul. Først i 1860 beklædte han vognhjulet med gran, som skulle minde om den stikkende tornekrone på Jesus’ hoved, da han blev korsfæstet.

 

Lysenes farve havde en vigtig betydning

For den tyske teolog var lysenes farve af vigtig betydning. Han mente, at de rigtige farver var rød og hvid. Rød som symbol på kærlighed, og hvid som symbol på uskyld. Det gav ham nogle vanskeligheder, da man i de kirkelige kredse mente, at lysenes farve burde være lilla, som er adventsfarven i kirken.

 

Adventskransen i Danmark

I årene omkring 1. Verdenskrig så man de første adventskranse i Sønderjylland, som dengang var i tyske hænder. Her blev adventskransen pyntet med bånd i rød og hvid, som markerede det danske tilhørsforhold. Da Sønderjylland blev lagt til Danmark, blev traditionen herfra bredt til resten af landet.

 

Den moderne adventskrans

I dag er det ikke en fast tradition, at kransen skal bindes af gran. Det er heller ikke så vigtigt, at adventskransen rent faktisk har kransformen. Men i dag ses den i mange variationer.

 

adventskrans tradition

 

Man ser bl.a. ofte adventsdekorationer, hvor lysene placeres i en anderledes form en rund. I dag er det vigtigere, at dekorationen passer ind i hjemmet med både farve- og materialevalg.

 

fyrfadslys

 

Bestil en adventskrans eller dekoration

Vi laver både traditionelle adventskranse og moderne adventskranse- og dekorationer. Se udvalget her. Kontakt os gerne på mail eller telefon, så kan vi lave lige det, du ønsker dig.