Bloomit

Det er snart Valentinsdag! Bestil allerede i dag, så leverer vi til modtageren på Valentinsdag. Klik her

close icon

Det er snart Mors Dag, bestil både blomster og chokolade allerede i dag! Klik her

close icon
Guide til Pasning og pleje af buketter

Guide til Pasning og pleje af buketter

Aug 23, 2016 | Vi guider

Blomster skal behandles forskelligt, men et par regler gælder for alle typer blomster. Bliv klogere på, hvordan du får mest ud af din buket, og se hvor stor forskel, der kan være på, hvordan to ens buketter udvikler sig. Se vores test af to buketter - hvilken holder sig bedst?

 

Vi tester to buketter

Er der forskel på, hvor lang tid to buketter, bundet af samme type blomster, kan holde sig, hvis man giver dem to forskellige behandlinger?

Vi har lavet en test af to buketter, som er bundet af: Roser, Kål, Fresia, Voksblomst, Phlox, Eukalyptus og Bergeniablade.

 

første dag

 1. dag

 

Begge buketter har som udgangspunkt samme betingelser, da de er bundet af de samme typer blomster, som alle er friske. Vi har udfordret deres holdbarhed i en lille buket-test ved at behandle dem forskelligt.

 

Buket 1

Den ene buket har stået ved stuetemperatur i en stue med brændeovn. Der har den stået i både dagtimerne og om natten. Vandet i vasen er ikke blevet skiftet på noget tidspunkt. Der er blot blevet tilført nyt vand op til bindingspunktet, når buketten havde suget en del af vandet.

 

Overordnet er buketten blevet behandlet, som man typisk vælger at behandle en buket, man får foræret. Den skal selvfølgelig stå fremme i stuen eller et andet rum, hvor man opholder sig meget. Man får måske ikke sat buketten køligt om natten, selvom man burde, og vasen bliver ikke lige vasket, hvilket de fleste ikke når. Med sådan en behandling skal buketten kunne holde sig en lille uges tid.

Vil man gerne have at buketten holder sig endnu længere kan man gøre som vi har gjort med buket to.

 

Buket 2

Den andet buket har stået i et køkken ved stuetemperatur. Den har ikke stået i nærheden af en frugtskål, så blomsterne bliver ikke påvirket af det modningsstof, som nogen frugter udskiller (ethylen). Buketten er blevet sat køligt i en kælder om natten (ca. 10?C). Vandet er blevet udskiftet hver dag, og vasen er også blevet gjort ren dagligt. De optimale betingelser for at få en buket til at holde længst muligt er blevet opfyldt.

 

anden buket

 Vand helt op til bindingspunktet på buket 2.

 

Sammenligning efter 5 dage

sammenligning efter 5 dage

5. dag. (buket 1 tv. og buket 2 th.)

 

Det er tydeligt at se efter fem dage, når de to buketter står ved siden af hinanden, at buket 1 er meget mere udsprungen end buket 2. Man ser det tydeligst på de lilla kålblomster, hvor de er blevet helt grønne i toppen på buket et, og fresia blomsterne er begyndt at gro ud af buketten.

 

Sammenligning efter 8 dage

Efter godt en uges tid hvor buket 1 ikke har fået skiftet vand eller fået rengjort vasen, ser buketterne således ud.

 

den 8. dag

8. dag. (buket 1 tv. og buket 2 th.)

 

Vandet i vasen ved buket 1 er fyldt med bakterier, hvilket ses tydeligt på disse billeder.

bakterier fra vasens vand.

grumset vand.

 

Nærstuderer man buketterne, så er det tydeligt, at de store hvide roser er meget mere brune og slappe i hovederne i buket 1 fremfor buket 2, hvor de stadigvæk ikke har mistet sprødheden i bladende.

 

De lilla kålblomster er nu særligt grønne i toppen på buket 1, hvilket er et tegn på, at de ikke holder sig meget længere. I buket 2 er mange af blomsterne stadigvæk så fine, at buketten kan stå en lille uges tid mere, hvor man bare skal være opmærksom på at få pillet de begyndende brune blade af roserne, og de afblomstrede blomster på fresiaerne.

 

 Buket 1

nærbillede af gammel buket

 

Buket 2

nærbillede af buket

 

Guide til at få en buket til at holde sig bedst

Når du køber en buket, der er bundet af en faglært blomsterdekoratør, så er buketten blevet pakket godt med fugt omkring stilkene. Disse er allerede snittet/klippet, så det skal du ikke gøre igen. Er der pakket holdbarhedsmiddel ved buketten, så tømmer du brevet ned i vasen. Indholdet passer til ca. ½ liter vand.

 

Vandet i vasen temperaturafstemmes efter hvilke typer blomster, buketten er bundet af. Er buketten bundet af både træagtige- og bløde stilke, så sættes buketten i lunken vand (ca. 25?C). Vandet i vasen skal nå helt op til bindingspunktet, så sikrer du dig, at alle stilke når vandet, da alle stilke ikke er lige lange.

 

Følg disse råd til at få den bedste oplevelse med buketten:

  • Sæt altid afskårne blomster med træagtige stilke, fx roser, i varmt vand (ca. 60?C).
  • Sæt altid afskårne blomster med bløde stilke, fx gerbera, i koldt vand (ca. 15?C).
  • Skift vandet i vasen dagligt, medmindre der er puttet blomsternæring i vandet.
  • Opbevar blomsterne så køligt som muligt (dog frostfrit). Sæt gerne blomsterne i en kælder om natten, så holder de sig længere.
  • Stil blomsterne i et rum, hvor der ikke står frisk frugt. Nogle frugter udskiller ethylen, som medvirker til deres modning, dette stof får blomsterne til at udvikle sig meget hurtigere end normalt, så de ikke holder så længe som forventet.

 

Se også vores store udvalg af buketter her.