Bloomit

Det er snart Valentinsdag! Bestil allerede i dag, så leverer vi til modtageren på Valentinsdag. Klik her

close icon

Det er snart Mors Dag, bestil både blomster og chokolade allerede i dag! Klik her

close icon
Guide: Gør krukkerne klar til efterår og vinter

Guide: Gør krukkerne klar til efterår og vinter

Sep 29, 2015 | Vi guider

Trin-for-trin-guide: Gør krukkerne klar til efterår og vinter

Når efteråret kommer, er det tid til at få plantet alle udendørskrukkerne om med planter, der tåler de lavere temperaturer og færre solskinstimer.

I denne artikel vil vi vise, hvad du skal være særligt opmærksom på, når du planter om til efteråret og vinteren.
Følger du vores guide, vil dine blomster stå flottere, længere samt stå i en krukke, der ikke får frostskader.

 

Underlaget skal være i orden

Dine krukker står tilplantet med de afblomstrede sommerblomster, der ser kedelige og triste ud, og det er tid til at få dem skiftet ud.
Sommerblomsterne har stået i krukkerne i flere måneder, og derfor er krukkerne sat til i bakterier fra jord, rødder, vand og gødningsrester. Det skal selvfølgelig fjernes, så de nye efterårsplanter har en god grobund at begynde med.

 

1. Rent underlag

Start med at fjerne alt det gamle jord og evt. dræningsmateriale (leca) i bunden af krukken. Vask krukken grundigt indeni og eventuelt også udenpå, hvis du ikke ønsker, at krukken får lidt patina med tiden, så får du en helt ren og smuk krukke at se på. Smag og behag er forskelligt. Det vigtigste er, at krukken gøres fuldstændig ren indvendig.

 

2. Dræn i krukken 

Tjek, at der er hul i bunden af krukken, således vandet kan løbe fra krukken i tilfælde af, at den bliver overvandet. Dette gælder specielt, hvis krukken står under åben himmel. Meget få planter tåler at stå i meget vandigt jord hele tiden, så dette er en vigtig væksbetingelse. Desuden holder krukken også bedre i frostvejr, hvis der er hul i bunden, da der er mindre sandsynlighed for, at krukken revner.

 

krukke

 

Det bedste dræningsmateriale i udendørskrukkerne er lecakugler, som du fylder i den nederste del af krukken. Alt afhængig af krukkens højde, så skal lecakuglerne fylde ca. 5-10 cm. i bunden af krukken.

 

Når man taler om dræning i krukken, så er det ikke uvæsentligt at vælge en korrekt jordtype til planterne. Noget plantejord dræner bedre end andet. Vælg derfor altid blomstermuld/plantejord efter, hvilken slags planter du skal plante.

 

I dette tilfælde, hvor du gerne vil plante efterårsplanter, passer en almindelig gødet blomstermuld rigtig fint. Den både holder på fugten, og dræner i tilstrækkelig grad, så planterne ikke drukner.

 

krukke med jord

 

3. Plantevalg

Vælg de planter, som du rigtig godt kan lide og i de farver, som du synes passer til din stil, og måske også matcher krukken. Der kan også være plantetrends, som du kan følge år efter år, men dem vil vi ikke gå i nærmere detaljer med her.

 

Vælg også planterne efter årstiden. Nogle planter egner sig bedre i efterårs- og vintersæsonen. Her tænker vi på faktorer som temperatur, solskinstimer, vandmængde og luftfugtighed, som planterne er udfordret på. 

 

Så vær særligt opmærksom på det, og læs på plantens etikette, hvis du er i tvivl om, hvorvidt planten egner sig i en udendørs plantedekoration her til efteråret. Når alt dette er sagt, så er det vigtigste, at du selv kan lide dine sammenplantninger, når du er færdig. Så vælg det, der fryder dit øje!

 

Vi har lavet to forskellige eksempler nedenfor, som kan inspirere dig til at vælge planter, både med stærke og afdæmpede farver og med forskellig højde og volumen.

 

Høj efterårsdekoration

blomster i krukker

 

Lav efterårsdekoration

blomster i krukker

 

4. Plantning

Når du planter, så er det vigtigt, at du sørger for, at du sørger for en kant øverst i potten. Det vil sige, at du lader 2-4 cm øverst i krukken være fri for jord/bark. På den måde slipper du for, at dine krukker står i et vandbad, hver gang du vander, fordi vandet render af barken i stedet for at løbe ned til rødderne i jorden. Se billederne nedenfor, som viser hvordan det bør se ud, efter du har plantet i dine krukker.

eksempel på krukker

 

5. Finish og personlig styling

Synes du, at det er fedt at være kreativ, og kan du lide at sætte dit personlige præg på dine krukker, så brug lige lidt ekstra tid på finish og styling af plantedekorationen. Det er jo en plantedekoration, der skal pryde på din terasse, altan, fortrappe mm., og derfor må dekorationen gerne se personlig ud.
Her er et par tips til at gøre dine krukker personlige:

 

  • Pynt toppen af jorden af med pyntebark, sten, mos eller grene. Det ser ikke bare flot ud, men det har også en praktisk anvendelse, da det holder på fugten og holder de skarpe solstrejf væk, så dekorationen ikke udtørrer så hurtigt.
  • Læg dekorationsmaterialer i krukken - alt efter årstid. Til efteråret er det passende med fx små pyntegræskar, som fås i et væld af farver, der spænder fra mørkegrøn til skarp orange og varm orangerød.
  • Pynt krukken med dekorationsbånd.
  • Sæt et velkomstskilt i krukken, som hilser gæster velkommen, hvis krukken står ved din indgangsdør.

 

græskar

 

Vi håber at du får plantet dine krukker om til de smukkeste efterårskrukker, som kan holde sig smuk henover sæsonen.

 

Mangler du inspiration til valg af efterårsplanter til dine krukker så Se en oversigt over efterårets smukkeste planter og snitblomster.

Mangler du inspiration til pyntning med blomster til festlige lejligheder? så Se hvordan, du kan pynte med blomster til din fest..

Forsæt med at shoppe
Indkøbskurv
Antal produkter: 0
Du har ikke nogen varer i kurven.
Subtotal (DKK)
0,-
Leveringsform
Levering - Udbringning
70,-
TotalMed levering & inkl. moms.
70,-
Step 1/4
Leveringsdetaljer
Kontroller & bekræft leveringsadresse
Modtagers oplysninger
Location
By
Dato for levering/afhentning
Vælg en anledning

Vælg en anledning så floristen har en ide om hvad din bestilling drejer sig om

Giv indsigt i hvad din bestilling drejer sig om

Hvis modtageren ikke er hjemme?

Vær opmærksom på at Bloomit ikke erstatter eventuelt bortkomne bestillinger, som du har givet os tilladelse til at sætte ved døren eller aflevere hos naboen.

Vi erstatter ikke bortkomne bestillinger.

Step 2/4
Dine oplysninger
Udfyld og bekræft at dine oplysninger er korrekte
Location
By
Jeg ønsker at være anonym

Jeg ønsker at være anonym i forhold til modtageren.

En sidste bemærkning?

Læg en kort bemærkning til din bestilling

Step 3/4
Overblik
Kunde

ProduktPrisKortTotal
Produkter
GAVEKORT / RABATKODE
Subtotal (DKK)Heraf moms: 0,- DKK
0,-
Leveringstype - Udbringning
70,-
Total
70,-
Step 4/4
Betalingsoplysninger
Vælg en betalingsmetode
Vælg betalingsmetode
Betalingskort
Vi tager imod en bred vifte af betalingskort. Eks. Visa, Maestro, Discover, American Express.
Betalingskort
Mobilepay
Vi tager også imod betaling via Mobilepay.
Mobilepay
Viabill
Vi tager også imod betaling via Viabill.
Viabill
Faktura til Erhverv - (25kr i gebyr)
Faktura til det offentlige
At betale
70,-

Da vi på vores website kan sælge øl og vin, skal vi have dig til at bekræfte, at du er over 16 år. Hvis du er under 16 år, kan vi desværre ikke håndtere dit køb. Læs mere her

Oplysninger om levering

Ved levering på et bestemt tidspunkt på dagen ved øvrige ordrer, garanterer vi ikke, at der sker levering på det ønskede tidspunkt på dagen, men vi gør alt hvad der er muligt for at opfylde ønsket herom.

Ved levering tages der forbehold for ekstreme vejrsituationer som fx sne, is og vejrlig i øvrigt.

Ved levering til begravelse, garanterer vi altid levering til tiden, forudsat bestillingen er afgivet i overensstemmelse med vores salgs- og leveringsbetingelser.

Ved levering på et bestemt tidspunkt på dagen ved øvrige ordrer, garanterer vi ikke, at der sker levering på det ønskede tidspunkt på dagen, men vi gør alt hvad der er muligt for at opfylde ønsket herom.

Ved levering tages der forbehold for ekstreme vejrsituationer som fx sne, is og vejrlig i øvrigt.