Bloomit

Det er snart Valentinsdag! Bestil allerede i dag, så leverer vi til modtageren på Valentinsdag. Klik her

close icon

Mor husker altid dig, husker du mor? - Bestil inden det er for sent.

close icon
DIY - Sådan presser du de fineste vintergækker til gækkebreve

DIY - Sådan presser du de fineste vintergækker til gækkebreve

Jan 25, 2023 | Vi guider

Gækkebreve er en dansk påsketradition. Ifølge traditionen bliver der lagt en vintergæk i gækkebrevet, inden det bliver sendt videre til modtageren.

 

Vintergækken har været med til at give gækkebrevet sit navn, men desværre er vintergækkens blomstringstid falder så tidligt på året, at det bliver sværere og sværere, at lægge en frisk vintergæk i gækkebrevet til påske og dermed holde liv i den gamle og hyggelige påsketradition.

 

Derfor viser vi dig i denne DIY guide, hvordan du presser de fineste vintergækker og bruger dem i gækkebreve eller hænger dem fint på væggen i en ramme.

 

Trin 1, På jagt efter vintergækker i græsplænen eller vejkanten

Første trin er at finde en eller flere flotte vintergækker, som du gerne vil bruge til dit gækkebrev. Du finder typisk vintergækker i græsplæner, skovbunde og vejkanter.

OBS! Vær sikker på at du plukker vintergækkerne et sted hvor det er tilladt, hvis du ikke plukker dem i din egen have.

 

Et lille fif herfra:

pluk lidt flere vintergækker end du skal bruge, da det giver dig nogle flere at vælge imellem, når vintergækkerne er blevet presset.

Vintergækker liggende på brædegulv

 

Trin 2, Forberedelse til at presse vintergækkerne

Nu skal du finde køkkenrulle eller toiletpapir frem, som du ligger vintergækkerne imellem, når de skal lægges i pres. 

 

Vær opmærksom på at ligeså snart vintergækkerne kommer indenfor i varmen, begynder de at springe ud, derfor skal de ikke ligge indenfor, for længe, medmindre, at du bedst kan lide dine vintergækker, når de er sprunget helt ud.

 

Hvis du gerne vil have, at de skal være en lille smule lukket kan du med fordel lægge dem udenfor indtil, at du er klar til at lægge dem i pres.

Vintergækker mellem papir på brædegulv

 

Trin 3, Pres vintergækkerne

Nu skal du finde de tunge bøger frem, da der skal noget vægt til, når vintergækkerne skal lægges i pres. Vintergækkerne lægges på den nederste bog eller på gulvet og resten af bøgerne stables ovenpå. Den første bog skal lægges lidt forsigtigt på, så du undgår, at dine vintergækker flytter sig. Du kan også bruge en blomsterpresser til at presse vintergækkerne med. 

Vintergækkerne skal ligge i pres i en til to uger. 

Vintergækker i pres mellem bøger

 

Trin 4, Det færdige resultat

Efter en til to uger er vintergækkerne klar til at blive lagt i gækkebrevene eller sat i en glasramme og hængt på væggen. Vintergækkerne giver et personligt islæt i din indretning og så er det tilmed noget du slev har lavet - vær stolt af det!

Pressede vintergækker liggende på brædegulv

 

Nu er det bare at gå i gang med at klippe gækkebrevene og skrive vers.

 

En af vores favorit vers er “En vintergæk, en sommernar, en fugl foruden vinger. En lille ven som har dig kær en kærlig hilsen bringer”

 

God fornøjelse fra Katrine og Pernille

 

 

Er du til mere forår så læs vores blogopslag om, hvordan du tilplanter en flot forårskrukke.

 

 

Se de mest populære forårsbeplantninger her